Ruotsissa 4.-8.6.2018

Tytöt (07, 06 ja 05) matkusti peli- ja harjoitusreissulle Tukholmaan 4.6.2018. Matkaa teimme junalla, ratikalla, laivalla, metrolla eli tunnelbanalla, bussilla ja tvårbanalla - ja erityisesti jalkapatikalla ja kaverin reppuselkäkyydillä. :)

Matka alkoi siis maanantaiaamuna, jolloin hurautimme aamujunalla Helsinkiin. Tai junalla, bussilla ja junalla. Imatran ja Kouvolan välillä oli bussikuljetus ja ehdimme syödä Kouvolassa lounaan. Stadissa hyppäsimme ratikkaan ja ehdimme hienosti Viking Linen laivaan.

Laivalla veimme vain tavarat uusittuihin hytteihin kuutoskerrokseen ja syöksyimme kannelle kuvia napsimaan. Illallinen buffetissa odottikin jo meitä laivan lähtiessä 17.30 kohti Tukholmaa. Tytöt uskaltuivat maistelemaan myös joitain uusia makuja buffetissa, moni kuori itse rapunsa.

Heini oli matkaoppaan tavoin selvittänyt, että laivalla esiintyy tubettajia, futistemppuilija IlariPro, Ilona ja Joonas-joku-kirjainyhdistelmä. Saimme tietysti tubettajilta huomiota sinisine futisvaatteinemme. Beea pääsi kysymään, mikä on tubettajien lempiruoka.

Illalla tutustuimme vielä laivan ostostarjontaan paluumatkaa varten. Yö sujui kohtalaisen hyvin nukkuen, osalla vauhdikkaammin. Ainakin Heini höpötteli unissaan.

Aamulla tiistaina Tukholmassa oli kova tuuli ja viileä keli. Kävelimme laivalta Slussenin metroasemalle ja ostimme sieltä kolmen päivän matkustusliput. Slussenilta hyppäsimme metroon ja ajelimme muutaman pysäkin ali Gamla Stanin. Pieni kävely ja bussilla Djurgårdeniin. Tarkoitus oli mennä Vasa museoon, mutta pitkien jonojen takia kurvasimme Junibackeniin. Satujuna oli hieno, Jutta sai ajella kahdesti, jotta kaikki tytöt pääsivät siihen. Lounaaksi söimme kötbullareita.

Sitten lähdimme bussilla ja metrolla kohti Alvikia ja Scandicin hotellia. Olimme siellä juuri parahiksi kolmelta, kun huoneet oli saatavilla. Tytöt otti pienen lepotauon ja Jutta piipahti ostamaan eväitä lähikaupasta.

Illaksi lähdimme metrolla Träkvallenin kentälle AIK:n -07 akatemiajoukkueen harjoituksia katsomaan. Joukkue on koottu ikäluokan parhaista tytöistä. Samaista joukkuetta vastaan oli sovittu pitkä peli keskiviikkoaamulle. https://www.laget.se/AIKF07A

Kaikki tytöt vetivät nappikset jalkaa ja hakivat vähän pallotuntumaa kenttään. AIK:n valmentajan kanssa oli sovittu, että muutama tyttömme osallistuu harjoituksiin. Meidän nelikko, Pinkku, Sanni, Beea ja Riikka, vetivät hienosti treeneissä, vaikkeivat aina ruotsia ja englantia "täysin" ymmärtäneetkään. Monelle tytölle Lauran akatemiasta tuttu Emppu ei ollut illan treeneissä vaan kaverin synttäreillä, koska valkku ei ollut kertonut tytöille etukäteen, että osallistumme harjoituksiin.

Treenien jälkeen matkasimme takaisin Scandiciin tarkoituksena syödä hotellilla. Toisin kuitenkin kävi, kun hotelliravintolan työntekijä ei ottanut enää ryhmää syömään vedoten henkilökunnan pieneen määrään. Tallustelimme läheiseen Mäkkäriin burgerille ja sitten nukkumaan.

Keskiviikko oli Ruotsin kansallispäivä, eli lapsilla oli koulusta vapaata. Aamupalan jälkeen piipahdimme ostamassa eväitä lähikaupasta porukalla ja sen jälkeen suuntasimme tutulle kentälle pelaamaan.

AIK:n tytöt toivottivat meidät tervetulleiksi ja jutustelukin sujui jo.

Peli alkoi Yllätykseltä hyvällä tempolla ja menimmekin 1-0 johtoon kohtalaisen pian Beean maalilla. Niin kauan kuin pallo pysyi meillä, tilanne oli hyvin hallussa. Yllätys sai läpi pelin paljon maalipaikkoja, mutta AIK:n tosi hyvä maalivahti torjui ne heittäytymällä tai sitten meidän tytöt veti vähän ohi. Puolustaminen sen sijaan oli toivottoman vaikeaa, sillä ottelu pelattiin 7v7, eikä ruotsalaisilla ole vielä -07 ikäisissä mitään paitsiota. Päinvastoin laitoja kannustetaan hilautumaan linjan taakse, jotta maalitilanteita syntyisi paljon. Ja niitähän tuli helpostikin, kun prässäämistä yhdellä kärjellä ei oltu harjoitulta (eikä AIK:n käyttämää yhden topparin 1-3-2-systeemiä ollut järkeä ottaa vauhdista käyttöön). Yhteisillä säännöillä olisi lopputulos maalien suhteen ollu tasaisempi - ja olihan se kiva kansallispäivänä antaa emäntien voittaa :)

Emppu perheineen jäi meidän kanssa jutustelemaan, kun menimme kentän laidalla olevaan Max-pikaruokaravintolaan syömään. Siitä jatkoimme matkaa bussilla kohti Hagaparkenia, joka on yksi paikallisten suosimista puistoista kansallispäivänä. Siellä oli tuhansitain porukkaa kuin isoilla festareilla tai suomalaisella vappupiknikillä. Ooppera soi ja balettia tanssittiin. Piipahdimme myös kruununprinsessa Victorian takapihalla.

(tarina jatkuu, kun muistiinpanot löytyvät :) Mutta siis Laura Österberg-Kalmari piti meille kotikentällään treenit ja Helsingissä saimme potkutekniikkavalmentaja Eeva-Maria Saaren opit vielä kotiin mukaan)