Pelisäännöt ja ohjeet

Pelisääntökeskusteluissa luvattua

 

Vanhemmat lupasivat

 1. Jalkapallo on joukkuepeli. Häviö tai voitto, koko joukkue ansaitsee kehut. Myös taustalla toimivat vanhemmat ansaitsevat kiitokset. Samoin vastustajajoukkueen pelaajia kuuluu kiittää ja kehua.
 2. Annamme lasten pitää hauskaa ja oppia jalkapallotaitoja vapaaehtoisesti. Kaikista ei tule "messejä", mutta jokainen voi ottaa liikunnan elämäntavakseen. Muistamme, ettei junioritoiminnassa kenenkään hyvyyttä mitata maalien tai voittojen määrällä.
 3. Vanhempina huolehdimme, että harjoittelu- ja pelimäärät ovat lapsellemme sopivia.
 4. Lasten kielenkäyttöön, kiusaamiseen ja mollaamiseen puututaan heti, jos sellaista ilmenee. Jokainen aikuinen on velvollinen toimimaan joukkueen hyvinvoinnin puolesta. Myös aikuisten on näissä tilanteissa muistettava hyvän käyttäytymisen säännöt. Tarvittaessa keskustelemme vanhempien ja valmentajien kesken mahdollisista häiriötilanteista. Joukkueen ja vanhempien kollektiivisella päätöksellä huonosti käyttäytyneelle pelaajalle voidaan antaa "keltainen tai punainen kortti"; punaisen kortin saanut seuraa seuraavan pelin katsomosta.
 5. Aikuisten kiroilun, tupakoinnin ja päihtyneenä esiintymisen suhteen harkkojen ja otteluiden yhteydessä vallitsee nolla-linja.
 6. Tuomme lapset ajoissa harjoituksiin. Seuraamme yhteisvastuullisesti, että harjoitukset pääsevät hyvin ja turvallisesti alkuun.
 7. Ilmoitamme pelaajat ajoissa pelireissulle. Ilmoitamme myös, jos lapsi ei pääse matkalle mukaan.
 8. Varmistamme, että pelaajilla on pelimatkoilla kaikki tarpeelliset pelivarusteet sekä säänmukainen vaatetus (myös vaihtovaatteet). Samalla kertaamme oman pelaajan kanssa yleiset käyttäytymissäännöt.
 9.  Karkit, sipsit, limpparit, energiajuomat ja -patukat eivät kuulu pelireissuille eivätkä harjoituksiin. Vanhempina katsomme, että pelaajan eväsrepussa on monipuoliset ja terveelliset eväät.
 10. Huolehdimme osaltamme, että lapset pysyvät erossa rahapeleistä. Samoin pidämme huolen, ettei pelimatkoilla katsota sopimattomia ja ikärajoitettuja elokuvia.
 11. Valmentaja päättää peliajan jakamisesta. Harkka-aktiivisuus voi vaikuttaa peliajan määrään.
 12. Kentän laidalla kannustamme omia ja vieraita, annamme valmentajien hoitaa valmentamisen ja huoltajien omat tehtävänsä ja pelien aikana pysymme poissa vaihtopenkin läheisyydestä, emmekä anna lapsille peliohjeita. Jälkipelit käydään asiallisesti kunkin osaamista ja valmentajan päätöksiä kunnioittaen. Pelin aikana tehtyjä ratkaisuja ei käydä kritisoimaan etenkään pelaajien läsnä ollessa.
 13. Lasten ollessa sairaana, pidämme heidät pois harjoituksista, kunnes he ovat täysin terveitä. Yksikään peli ei ole niin tärkeä, että sinne pitäisi kenenkään tulla sairaana tai toipilaana.

 

Pelaajat lupasivat

 1. Tulemme asiallisissa varusteissa ajoissa harkkoihin. Emme harjoittele sairaana tai toipilaana. Kuuntelemme ohjeita ja keskitymme tekemään ohjeiden mukaan. Harjoitukset eivät ole leikki- tai seurusteluaikaa.
 2. Käyttäytyminen
  • Pidämme huolta omista tavaroista.
  • Emme häiritse kaverin harjoittelua.
  • Emme kiusaa, nimittele, arvostele vaatteita tai ulkonäköä, töni tai vedä paidasta.
  • Emme arvostele jakoja. Eihän peleissäkään valita vastustajaa.
  • Suhtaudumme eri pelipaikkojen harjoitteluun myönteisesti.
  • Jätämme palautteenannon valmentajalle.
 3. Pelimatkoilla
  • Muistamme hyvät käyttäytymissäännöt ja toiset huomioivan olemisen. Kunnioitamme niin joukkuekavereita kuin vastustajiakin. Olemme asiallisia ylyläisiä!
  • Muistamme joukkueen herkuttomat linjan. Otamme pelimatkoille mukaan terveelliset eväät.
  • Peliautomaatit, tupakat ym. eivät kuulu meidän ikäisille.
  • Emme nujua vaihdossa ja pelien väleissä. Painiminen, toisissa roikkuminen ja muu epämääräinen käytös eivät kuulu rehdin ylyläisen käytökseen.
  • Emme satuta toista fyysisesti emmekä sanallisesti.
  • Otamme korut harjoittelun ja pelaamisen ajaksi pois.
  • Kunnioitamme toisen omaa (kukkarot, kännykät, pelit jne.). Arvotavaraa emme edes ota mukaan pelireissuille.
 4.  Voitosta iloitaan yhdessä, tappio niellään yhdessä! Yksittäistä pelaajaa ei häviöstä syytetä.