Korona-ohjeita

Tälle sivulle päivitetään ajankohtaisia ohjeita koronatilanteeseen liittyen. Suositukset ja ohjeet muuttuvat tällä hetkellä lähes päivittäin.

Päivitetty 23.3.2022

(Viimeisimmäksi tarkennettu muun muassa, että ulkona maskeja ei tarvitse käyttää)

-----------------------------------------------

Ylämyllyn Yllätyksen ohjeistus joukkueille

HARJOITUSTOIMINTA

Seuran juniorijoukkueilla on toistaiseksi käytössä seuraavat ohjeistukset ja toimenpiteet:

- Joukkueiden toimintaan osallistutaan vain terveenä. Koronavirustartunnan oireita voivat olla flunssan lisäksi mm. päänsärky, haju- ja makuaistihäiriöt, väsymys, lihaskivut, pahoinvointi. Oireisena voit tehdä kotitestin ja tarvittaessa hakeudu viralliseen koronatestiin (rokottamattomat, riskiryhmäläiset jne.).

- Sisätiloissa joukkueen tapahtumiin suositellaan osallistumaan vain pelaajat ja joukkueen taustahenkilöt. Jos esimerkiksi vanhempia on paikalla, katsojat menevät katsomon puolelle ja käyttävät maskia.

- Sisällä kaikki 12 vuotta täyttäneet käyttävät maskia, kun eivät urheile. Isommat junnut siis pukevat maskit ennen sisälle tuloa ja käyttävät niitä mm. varusteita vaihtaessa. Taustahenkilöt seura varustaa FFP2-maskeihin, joita saatavilla mm. yläkoulun kaapista (tai sovittaessa saa muuten).

- Annettuja terveysturvallisuusohjeita mm. maskien käytöstä noudatetaan. Jos joku taustahenkilö ei halua käyttää kasvomaskia, hän ei toistaiseksi voi osallistua joukkueen harjoitus- ja pelitoimintaan sisällä.

- Ulkona maskeja ei tarvitse käyttää esimerkiksi valmentaessa. Siun sote suosittaa edelleen kasvomaskin käyttöä myös ulkotiloissa, jossa oleskelee tai liikkuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi ottelua katsomossa seuratessa, lähellä muita ihmisiä, kasvomaskin käyttö on suositeltavaa.

- Mikäli joukkueen harjoituksissa tai pelissä tapahtuu altistuminen koronavirukselle, joukkuetoimintaa ei rajoiteta.

- Joukkueen altistumisesta tieto (esim. kotitestin positiivinen tulos) toivotaan joukkueenjohdolle, joka kertoo asiasta joukkueelle (ja tarvittaessa seuralle Jutta/Kema).

- Joukkueen harjoitukset voivat jatkua altistumisen jälkeen niin, että oireettomat pelaajat osallistuvat toimintaan. Jos tietää altistuneensa harjoituksissa keskimääräistä enemmän (sairastunut on esim. paras treenikaveri), suosittelemme kotitestin tekemistä ennen harjoituksiin tuloa. Harjoituksia järjestetään altistumisen jälkeen erityisen terveysturvallisesti. Harjoituksiin osallistumisesta jokainen perhe päättää luonnollisesti itse. Jos pelaaja jää harjoituksista pois koronatilanteen vuoksi, keskustele asiasta valmentajan/valmennuspäällikön kanssa ja voit saada kotiin harjoitusvinkkejä.

- Jos yksittäinen pelaaja on altistunut vahvasti koronalle (kotona tai muuten tosi läheisesti, eikä maskeja ole käytetty), suosittelemme altistuneelle 5 päivän oireseurantaa. Emme ohjeista enää suoraan pidättäytymään harjoituksista/peleistä altistumisen myötä, mutta kotitestin tekeminen ennen harjoituksiin tuloa on suotavaa.  Siun soten ohjeistuksen mukaan omaehtoinen oireseuranta ja kontakteista pidättäytyminen on erityisen tärkeää, jos et ole saanut vähintään kahta koronavirusrokotetta tai sairastunut koronavirustautia.

- Samoin suosittelemme edellä mainittua viiden päivän oireseurantaa ja kotitestien tekemistä, jos altistuminen on tapahtunut pelireissulla usean tunnin kestäneellä automatkalla (varsinkin rokottamattomilla, kun maskeja ei ole käytetty).

- Jos henkilö sairastuu koronavirustautiin, Siun sote ei määrää häntä eritykseen, vaan sairastuneen on itse noudatettava eristysohjeita. Harjoituksiin voi osallistua vasta, kun voimassa olevan ohjeistuksen mukainen omaehtoinen eristäytymisaika on kulunut ja vointi kohentunut.

- Kun pelaaja palaa koronavirustaudin sairastuttuaan harjoituksiin, hänen on syytä aloittaa harjoittelu kevyemmin.

- Suosittelemme koronavirusrokotusten ottamista. Noudata rokotuksen jälkeen ohjeita äärimmäisen rasittavan liikunnan välttämisestä.


PELIT

Pelitoiminnan toteutumiseen vaikuttavat monet seikat ja tilanne elää. Seuraavaksi ohjeita, jotka ovat käytössä silloin, kun pelaaminen on mahdollista (pelaajia riittävästi, vastustaja pelikykyinen, sarjatoiminta jatkuu, rajoitukset mahdollistavat):

- Yllätyksen kotiturnauksissa ja peleissä voi olla yleisöä. Katsojien on kuitenkin sijaittava erillään pelaajista (katsomo). Ohjeistus on syytä kertoa vastustajille.

- Kotiturnauksissa voi järjestää kioskin, kunhan se tehdään terveysturvallisesti.

- Joukkueiden kannattaa keskustella (Keman/Jutan lisäksi) myös vastustavien joukkueiden kanssa, jos pelaaminen mietityttää. Pelisuunnitelmien muutoksista on oltava tieto seuran lisäksi liitossa.

- Kun joukkue matkustaa, matkan aikana terveysturvallisuutta voi edistää muun muassa seuraavilla asioilla:

👉 Maskeja käytetään aina kun ei pelata, erityisesti pysähdyspaikoilla/huoltoasemilla. Joukkue varaa maskeja ja käsidesiä ja jojo huolehtii, että niitä käytetään. Muistutetaan usein käsien pesusta.

👉 Matkustetaan henkilöautoilla. Samat henkilöt ovat samoissa autoissa meno- ja paluumatkoilla. Perheenjäsenet ovat samoissa autoissa. Jos matkustetaan bussilla, pidetään samat istumapaikat mennen ja tullen. Harkintaa henkilöiden sijoittelussa autoihin kannattaa tehdä esimerkiksi silloin, kun joku on altistunut ennen reissua (esimerkiksi altistunut samaan autoon jo koronan sairastaneiden kanssa).

👉 Ruokailun sijaan varataan eväät, jos mahdollista.

👉 Mikäli syödään esimerkiksi huoltoasemalla, pyritään kasaamaan porukka istumaan “yhteen nurkkaan”. Istutaan em. autokunnittain. Vältetään turhia koko porukan jonotuksia kassalle jne.

👉 Vältetään oleskelua toisten joukkueiden seurassa.

👉 Jos joku saa koronaoireita matkalla, pyritään saamaan tämä henkilö mahdollisimman erillään muista maskeja käyttäen kotiin. Pidemmillä reissuilla yhden kotitestin pitäminen matkassa suositeltavaa.

---------------------------------------------
Itä-Suomen aluehallintoviraston määräys tilojen sulkemisesta aikuisilta ja perheryhmiltä on kumottu 25.1.2022.

👉 Aikuisryhmien ja perhefutiksen harjoitukset on sallittu Liperin kunnan omistamissa sisätiloissa myös yli 20 henkilön ryhmissä alkaen 28.1.2022.

-------------------------------------------

Kaikki joukkueiden harjoitustoiminnassa on noudatettava seuraavia yleisohjeita koronan torjumiseen liittyen. Näiden ohjeiden taustalla on mm. avin määräykset.
👉 Sisätiloissa ei suositella olevan ulkopuolisia. Jos rivivanhempia jää paikalle, heidän on oltava mahdollisuuksien mukaan erillään katsomossa.
👉 Maskeja käyttävät kaikki sisällä aina, kun ei urheilla. Eli valmentajien ja muiden apulaisten lisäksi myös 12 vuotta täyttäneet pelaajat käyttävät maskia tullessa ja lähtiessä esimerkiksi pukuhuoneissa.
👉 Ulkona vesihana on keväällä kiinni, joten käsidesiä kannattaa olla tarjolla.
👉 Joukkue huolehtii, että sillä on käsidesiä ja varamaskeja saatavilla harjoituksissa niitä haluaville. Yläkoulun kaapista löytyy valmentajille ja apuvalmentajille FFP2-maskeja. Muutamia voi napata mukaansa hyödyntämällä pusseja.
👉 Vältetään turhaa oleskelua pukuhuoneissa/sisätiloissa. Ulkokentälle siirryttäessä ei oleskella pukukopeissa turhaan.
👉 Toimitaan vastuullisesti ja nautitaan treenaamisesta ⚽🏃🏽‍♀️⚽🏃😃

------------------------------------


Siun soten ohjeita altistuneille ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ (sisältää päivityksiä 25.1.2022)

Liperin kunnan ajankohtaiset koronaohjeet.