Korona-ohjeita

Tälle sivulle päivitetään ajankohtaisia ohjeita koronatilanteeseen liittyen. Suositukset ja ohjeet muuttuvat tällä hetkellä lähes päivittäin.

Päivitetty 26.1.2022

(Viimeisimmäksi tarkennetty mm. aikuisten harrastustoiminnan salliminen, eristäytymiseen liittyvät ohjeet)

-----------------------------------------------

Ylämyllyn Yllätyksen ohjeistus joukkueille

HARJOITUSTOIMINTA

Seuran juniorijoukkueilla on toistaiseksi käytössä seuraavat ohjeistukset ja toimenpiteet:

- Joukkueiden toimintaan osallistutaan vain ehdottoman terveenä. Koronavirustartunnan oireita voivat olla flunssan lisäksi mm. päänsärky, haju- ja makuaistihäiriöt, väsymys, lihaskivut, pahoinvointi. Oireisena voit tehdä kotitestin ja tarvittaessa hakeudu viralliseen koronatestiin (rokottamattomat, riskiryhmäläiset jne.).

- Sisätiloissa joukkueen tapahtumiin osallistuvat vain pelaajat ja joukkueen pakolliset taustahenkilöt. Poikkeuksena aivan pienimmät ja uudet harrastajat (vanhemman pysyttävä erillään ja käytettävä maskia).

- Sisällä kaikki 12 vuotta täyttäneet käyttävät maskia, kun eivät urheile. Isommat junnut siis pukevat maskit ennen sisälle tuloa ja käyttävät niitä mm. varusteita vaihtaessa. Taustahenkilöt seura varustaa FFP2-maskeihin, joita saatavilla mm. yläkoulun kaapista (tai sovittaessa saa muuten).

- Annettuja terveysturvallisuusohjeita mm. maskien käytöstä noudatetaan. Jos joku taustahenkilö ei halua käyttää kasvomaskia, hän ei toistaiseksi voi osallistua joukkueen harjoitus- ja pelitoimintaan.

- Mikäli joukkueen harjoituksissa tai pelissä tapahtuu altistuminen koronavirukselle, altistuneet pelaajat ovat oireseurannassa 5 vrk (THL 13.1.22 ja Siun soten ohje). Käytännössä joukkueen harjoituksia ja pelejä ei siis yleensä viiteen vuorokauteen altistumisesta laskien järjestetä. Oireseurannan jälkeen joukkueen toiminta jatkuu normaalisti. Jos joukkueessa oireseurannan aikana ilmenisi useita tartuntoja, harjoitusten jatkuminen harkitaan seurassa uudelleen.

- Joukkueen altistumisesta tieto (esim. kotitestin positiivinen tulos) toivotaan mahdollisimman pian joukkueenjohdolle, joka kertoo asiasta seuralle (Jutta/Kema).

-> Käytännössä tieto altistumisesta tulee yleensä usean päivän viiveellä, jolloin tapahtumia ei useinkaan peruunnu ja toiminta jatkuu tällöin normaalisti.

- Jos yksittäinen pelaaja on altistunut muualla (kotona koronapositiivinen perheenjäsen, muuten erityisen läheinen altistuminen, erityisesti ollen ilman maskia jne.), suosittelemme hänelle vahvasti samaa 5 päivän oireseurantaa. Pelaaja voi osallistua taas harjoituksiin, kun 5 päivää altistumisesta on kulunut ja hän on oireeton. Siun soten ohjeistuksen mukaan omaehtoinen oireseuranta on erityisen tärkeää, jos et ole saanut vähintään kahta koronavirusrokotetta tai sairastunut koronavirustautia.

- Jos henkilö sairastuu koronavirustautiin, Siun sote ei enää määrää häntä eritykseen, vaan sairastuneen on itse noudatettava eristysohjeita. Harjoituksiin voi osallistua vasta, kun voimassa olevan ohjeistuksen mukainen omaehtoinen eristäytymisaika on kulunut.

- Kun pelaaja palaa koronavirustaudin sairastuttuaan harjoituksiin, hänen on syytä aloittaa harjoittelu kevyemmin.

- Suosittelemme koronavirusrokotusten ottamista. Noudata rokotuksen jälkeen ohjeita äärimmäisen rasittavan liikunnan välttämisestä.


PELIT

Pelitoiminnan toteutumiseen vaikuttavat monet seikat ja tilanne elää. Seuraavaksi ohjeita, jotka ovat käytössä silloin, kun pelaaminen on ylipäätään mahdollista (pelaajia riittävästi, vastustaja pelikykyinen, sarjatoiminta jatkuu, rajoitukset mahdollistavat):
- Kotiturnauksissa ja peleissä ei ole yleisöä (avi ja Liperin kunta). Yläkoulun kotiturnausten järjestämiseen on viikoittain päivitettävä kattava ohje, jonka saa Jutalta.

- Joukkueiden kannattaa keskustella (Keman/Jutan lisäksi) myös vastustavien joukkueiden kanssa, jos pelaaminen mietityttää. (Pelisuunnitelmien muutoksista on oltava tieto seuran lisäksi liitossa ja tilavarausten takia tarvittaessa kunnalla.)


- Jos joukkue matkustaa muualle, matkan aikana terveysturvallisuutta voi edistää muun muassa seuraavilla asioilla:

👉 Maskeja käytetään aina kun ei pelata, erityisesti pysähdyspaikoilla/huoltoasemilla. Joukkue varaa maskeja ja käsidesiä ja jojo huolehtii, että niitä käytetään. Muistutetaan usein käsien pesusta.

👉 Matkustetaan henkilöautoilla (ei bussilla). Samat henkilöt ovat samoissa autoissa meno- ja paluumatkoilla.

👉 Ruokailun sijaan varataan eväät, jos mahdollista.

👉 Mikäli syödään esimerkiksi huoltoasemalla, pyritään kasaamaan porukka istumaan “yhteen nurkkaan”. Istutaan em. autokunnittain. Vältetään turhia koko porukan jonotuksia kassalle jne.

👉 Vältetään oleskelua toisten joukkueiden seurassa.

👉 Jos joku saa koronaoireita matkalla, pyritään saamaan tämä henkilö mahdollisimman erillään muista maskien käyttäen kotiin. Pidemmillä reissuilla yhden kotitestin pitäminen matkassa suositeltavaa.
Harjoituspeleistä Pohjois-Karjalan ulkopuolella: Suosittelemme toistaiseksi miettimään, onko harjoituspeli välttämätön/tarpeellinen, voisiko sen siirtää keväämmälle. Päätöksen taustaksi on hyvä miettiä, onko harjoituspelin/-turnauksen ja siihen liittyvän matkan olosuhteet kuinka koronaturvalliset.

---------------------------------------------
Itä-Suomen aluehallintoviraston määräys tilojen sulkemisesta aikuisilta ja perheryhmiltä on kumottu 25.1.2022.

👉 Aikuisryhmien ja perhefutiksen harjoitukset on sallittu Liperin kunnan omistamissa sisätiloissa niin, että paikalla on korkeintaan 20 henkilöä (26.1.2022 Liperin kunnan linjaus).

-------------------------------------------

Kaikki joukkueiden harjoitustoiminnassa on noudatettava seuraavia yleisohjeita koronan torjumiseen liittyen. Näiden ohjeiden taustalla on mm. avin määräykset.
👉 Sisätiloissa ei saa olla ulkopuolisia eli esim. rivivanhempia/katsojia. Pienten lasten joukkueissa on huolehdittava, että joukkueen taustoista löytyy henkilöitä ovelle ottamaan vastaan lapsia. Avin linjausten mukaan poikkeuksena edellä mainitusta ovat sellaiset ihan pienten lasten (alle kouluikäiset) vanhemmat, joiden osallistuminen on aivan välttämätöntä.
👉 Maskeja käyttävät kaikki sisällä aina, kun ei urheilla. Eli valmentajien ja muiden apulaisten lisäksi myös 12 vuotta täyttäneet pelaajat käyttävät maskia tullessa ja lähtiessä.
👉 Kaikki harjoituksiin osallistujat ohjataan eli komennetaan pesemään kädet saleihin tullessa ja lähtiessä. Hallilla käytetään käsidesiä.
👉 Joukkue huolehtii, että sillä on käsidesiä ja varamaskeja saatavilla harjoituksissa. Yläkoulun kaapissa on käsidesiä, jonka voi nostaa esille. Kaapista löytyy valmentajille ja apuvalmentajille FFP2-maskeja. Muutamia voi napata mukaansa hyödyntämällä pusseja.
👉 Vältetään turhaa oleskelua pukuhuoneissa/sisätiloissa. Joukkueet hyödyntävät esimerkiksi yläkoululla pukuhuoneita niin, että eri joukkueet kohtaisi toisiaan mahdollisimman vähän. Rantakylässä ohje on, että halliin saa tulla 30 minuuttia ennen omaa vuoroa ja poistuttava on 15 minuuttia oman vuoron jälkeen.
👉 Toimitaan vastuullisesti ja nautitaan treenaamisesta ⚽🏃🏽‍♀️⚽🏃😃

------------------------------------

Pohjois-Karjalassa on  voimassa avin kokoontumisrajoitukset 14.2.2022 asti.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön ja sisätiloissa (17.1.-)  enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksia.

Harjoitukset ovat jatkuvaluonteista toimintaa, eikä niitä koske kokoontumisrajoitukset.


Siun soten ohjeita altistuneille ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ (sisältää päivityksiä 25.1.2022)

Liperin kunnan ajankohtaiset koronaohjeet.