Maajoukkuevalmentaja Jaakko Laitinen vieraili Yllätyksessä tiukan T19 Liiga-ottelun viikonloppuna

4.12.2023

Yllätys sai harvinaisen vieraan, kun futsalin naisten ja uuden T19 maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen vieraili seurassa joulukuun ensimmäisen viikonlopun ajan. Laitinen oli seuraamassa T19 Liigan ottelua Yllätys-EBK/SoVo, keskusteli pelaajien, perheiden ja valmentajien kanssa sekä piti yhdet harjoitukset T19-joukkueelle.

Lauantain Liiga-ottelu oli ennakkoon kovaksi oletettu. Espoolaisten ja somerolaisten yhteisjoukkue koostuu osin Naisten Liigan pelaajista, jopa pääsarjatason avauskokoonpanon futsalisteista. Yllätyksen tyttöjen otteissa näkyi alussa jännityksen tuomaa yliyrittämistä; heti ensimmäisessä vaihdossa kotijoukkueella oli kaksi paikkaa pistä pallo verkkoon, mutta vastustajan maalivahti peitti hyvin tilanteet. Ottelu päättyi noin 60-päisen yleisön kannustaessa lopulta ansaitusti Yllätyksen 4-3 voittoon, joskin tulosta enemmän ylyläisiä miellytti tiukka taisto – harvinainen herkku näillä main.

– Tällaiset kahden hyvin lajia harjoittelevan futsal-joukkueen kamppailut TU19-liigassa ovat parhaita otteluita pelaajien nuorten maajoukkuepotentiaalin näkemiseen, Jaakko Laitinen kommentin matsin jälkeen palkiten Peppi Varosen (1+2) kotijoukkueen parhaana pelaajana ja maalivahti Olga Kiviojan vastustajan parhaana.

Laitinen muistutti paikalle saapunutta seuraväkeä, ettei syrjäisyys tai pitäjän koko ole este kehittymiselle ja valtakunnallisissa sarjoissa pelaamiselle. Nuorten Liigasta seuraava askel on aikuisten maailma.

– On hienoa että Itä-Suomessa pienellä paikkakunnalla löytyy näinkin vahvaa futsal-toimintaa ja ennen kaikkea lajista kiinnostuneita pelaajia. Näkisin, että Liperin kokoisella paikkakunnalla juuri futsalista voitaisiin tehdä hyvinkin iso juttu ja esimerkiksi pelaaminen naisten pääsarjassa ei ole epärealistinen tavoite, jos siihen saadaan riittävää tukea, maajoukkuevalmentaja huomioi viitaten niin kuntaan, yrityksiin kuin olosuhteisiinkin.

- Toisihan pääsarjatasolla pelaaminen hienoa näkyvyyttä paikkakunnalle, hän muistutti.


Yhteiskuva vastustajan (EBK/SoVo) ja Jaakon kanssa.

Vinkkejä huippu valmentajalta

Sunnuntaiaamun ohjelmassa oli hioa taitoja ammattilaisvalmennuksessa. Pelaajien toiveissa oli käydä läpi usein johtotilanteessa kohdattavaa alivoimapelaamista (vastustajalla lentävä maalivahti). Maajoukkuekoutsi halusi myös antaa pelinrakenteluun lisää eväitä, jotta "hän näkee Yllätyksen ensi keväänä T19 Suomen mestarina".

- Yllätyin positiivisesti, kuinka hyvin pelaajat omaksuivat asioita yksittäisen lyhyen treenin aikana, Laitinen kehui ennen lähtöään.


Ylämyllyn Yllätys on yksi Suomen suurimmista futsal-seuroista

  • Yllätyksellä on ennätykselliset 19 futsal-joukkuetta Palloliiton sarjoissa. Lisäksi nuorimmat, joille esimerkiksi liiton sarjoja ei vielä ole tarjolla, pelaavat maakunnallisia otteluita.
  • Yllätyksen B-tytöt pelaavat kaudella 2023-24 uutta valtakunnallista T19 Liigaa, jossa vielä voittamaton Yllätys kuuluu pääkaupunkiseudun kuuden joukkueen kanssa samaan lohkoon. Seuraavat ottelut Yllätys pelaa Helsingissä ja Vantaalla 9. ja 10. joulukuuta. 
  • Yllätyksen kaksi pelaajaa Sofia Parkkinen (2008) ja Pinja Kurki (2007) osallistuivat syksyllä T19 maajoukkueleirille (2004 ja myöhemmin syntyneet). Veera Timoskainen oli leirille varalla.
  • Yllätyksen viisi tyttöä pelasi alkuvuodesta T19 alueiden välisen turnauksen nollapelillä voittaneessa Idän joukkueessa. Turnauksen pistepörssin voitti Pinja.
  • Aluetapahtumissa (2004 ja nuoremmat) Yllätyksestä oli viime talvena kymmenkunta B-tyttöä. Tämän jälkeen seurassa on aloittanut futsalin pelaamisen iso joukko uusia lupaavia nuoria.
  • Yllätys on voittanut T15 Suomen mestaruuden vuosina 2022 ja 2023. Lopputurnausten arvokkaimmiksi pelaajiksi (MVP) valittiin Pinja (2022) ja Sofia (2023).