Ylämyllyn Yllätys mukaan UEFA Playmakers-ohjelmaan

31.1.2022

Keväällä 2021 Suomessa lanseerattu UEFA Playmakers -ohjelma toteutui ensimmäisen vuoden aikana yhteensä 38 eri paikkakunnalla, 46 eri seuran toimesta. Vuoden aikana yli 2.000 5–8-vuotiasta tyttöä pääsi ohjelman myötä ottamaan ensiaskelensa jalkapallon parissa yli 250 valmentajan ohjauksessa. Jalkapallon naisten EM-kisavuonna ohjelmaa laajennetaan mahdollistamaan tytöille yhä useammilla paikkakunnilla helppo ja turvallinen tapa tutustua jalkapalloharrastukseen.

Palloliiton tavoitteena on kasvattaa naisten ja tyttöjen osallisuutta jalkapalloperheen eri rooleissa. UEFA Playmakers -ohjelma onkin tärkeä toimenpide nuorimpien ikäluokkien tutustuessa jalkapallon pariin ja yhä useampien naisten käynnistäessä uraansa valmentajapolulla. 

”Olemme iloisia, että viime vuoden aikana ohjelma otettiin niin hyvin vastaan sekä mukana olevien seurojen että osallistuneiden pelaajien ja heidän vanhempiensa keskuudessa. Noin 70 % ohjelman valmentajista oli naisia, mikä sekin tärkeä tavoitteemme. Haluamme tarjota yhä useammille tytöille ja naisille kasvualustan jalkapallon parissa, ja ohjelma antaakin tähän vahvan alun sekä pelaamisen, että valmentamisen näkökulmasta”, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo.

Alkaneena vuonna mukana kahdeksan uutta seuraa

Jalkapallon harrastajamäärä tyttöjen puolella on ollut vahvassa kasvussa. Tarkastellessa kasvun jakautumista alueittain on kuitenkin huomattu, että joillakin alueilla on tärkeää tukea entistä vahvemmin määrän kääntämistä kasvuun. Ohjelmaan mukaan kutsutut seurat tulevat alueilta, joissa nähdään vahva kasvupotentiaali tyttöjen pelaajamäärän kasvattamiseen. 

”Suurin osa nyt mukaan tulevista seuroista haki ohjelmaan jo viime vuonna. Mukana on myös yksittäisiä seuroja, jotka eivät hakeneet mukaan, mutta joissa nähdään vahva mahdollisuus aloittavien ikäluokkien pelaajamäärien kasvattamiseen Playmakers-ohjelman kautta ja kutsuimme heidät siksi mukaan”, Pihlaja kertoo.

Tyttöjen ja naisten pelaajamäärien kasvattaminen nähdään tärkeänä myös seuroissa ympäri Suomen.

”Tyttöjen pelaajamäärän kasvattaminen on meille seurana tärkeä tavoite, jota kohti pyrimme monin eri hankkein. Odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan UEFA Playmakers-ohjelmaa ja kutsumaan pienet tytöt kokeilemaan jalkapalloa sukeltamalla satuun”, Yllätyksen puheenjohtaja Jutta Kurki kuvailee.

Ohjelma käynnistyy yli 40 paikkakunnalla jälleen keväällä

Kevätauringon lämmittäessä käynnistyvät kevään jaksot UEFA Playmakers -ohjelmasta. Tänä vuonna on mukana myös uusi Disney-tarina, johon Playmakers harjoitukset pohjautuvat.

”Suunnittelemme parhaillaan Playmakers -ohjelman markkinointiviestintää sekä uuden tarinan mukaanottoa. Viime vuosi opetti meille paljon myös yhteistyöstä seurojen kanssa ja esimerkiksi markkinoinnin suunnitelmallisuuteen kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota Helmareiden EM-otteluiden tuoma näkyvyys huomioiden”, ohjelman toteuttamisesta vastaava Palloliiton seurakehittäjä Silja Ranta valaisee tulevan kevään suunnitelmia.

Lue lisää UEFA Playmakers -ohjelmasta 🡪 https://www.palloliitto.fi/uefa-playmakers/mista-kyse


Mukaan tulevat uudet seurat ovat:

Jämsänkosken Ilves, Jämsä

Ylämyllyn Yllätys, Liperi

Lehmon Pallo -77, Kontiolahti

Gamlakarleby Bollklubb, Kokkola

Lapuan Virkiä, Lapua

Union Plaani, Heinola

Nurmijärven jalkapalloseura, Nurmijärvi

FC Raahe, Raahe


Kaikki ohjelmassa mukana olevat seurat:

Ajax-Sarkkiranta
Espoon Palloseura 
F.C. Kasiysi Espoo
FC Futura juniorit
FC Honka
FC Jazz Juniorit ry
FC Kangasala
FC Kirkkonummi
FC Kuusysi ry
FC Raahe
FC Reipas
FC Santa Claus Juniorit
FC Sport juniorit
FC Wimma Kajaani
FF Jaro Junior JS
Football Club International Turku
Gamlakarleby Bollklubb 
Haukiputaan Pallo ry
Helsingin Palloseura
Hyvinkään Palloseura ry.
Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry
IFK Mariehamn Fotboll rf
Imatran Palloseura 
Jämsänkosken Ilves
Järvenpään Palloseura
Kampuksen Dynamo
Keravan Pallo - 75 ry
Klubi-36 r.y., LaPa-95, PaVe
Koivukylän Palloseura
Kuopion Palloseura
Lapuan Virkiä
Lehmon Pallo
Leppävaaran Pallo ry
Nurmijärven jalkapalloseura 
Oulun Naisfutis ry 
Pallo-Iirot
Parolan Visa
PEPO Lappeenranta
Pirkkalan Jalkapalloklubi ry
Porrassalmen Urheilijat -62  
Salon Palloilijat
Tampereen Pallo-Veikot
Tikkurilan Palloseura
Tornion Pallo -47
Tuusulan Palloseura
Union Plaani
Vaasan Palloseura 
Ylämyllyn Yllätys
Äänekosken Huima